Skip to main content

Tough Viking Helsinki 8.9.2018



Valmistautuminen ja lähtökohdat kisaan olivat mahdollisimman huonot: En tehnyt suunniteltuja punttisalitreenejä, puhumattakaan mistään lajityypillisestä harjoittelusta. Tämä johtui isolta osin siitä, että aikaa ja jaksamista verottivat kesän pitkät polkujuoksutapahtumat. Seli seli! Ihan varmasti aikaa löytyy, jos on tahtoa.
´
Ihan oikea este oli edellisenä sunnuntaina alkaaneesta flunssasta toipuminen. Kunnon räkätauti pienellä kuumeella asetti koko kisaan osallistumisen kyseenalaiseksi. Harmillisesti lentsu kaatoi tiimistämme pari soturia taistelua ennen petiin. Koska torstai oli kuumeeton päivä ja limaneritys oli asettunut, rakensin kisasuunnitelman: tsemppaan itseni ja joukkueemme viimeisetkin mahdollisimman nopeasti maaliin. Tässä kisassa saa ja pitääkin auttaa toisia, kun ei varsinaisesti podium-paikoista taistella. En siis lähtisi missään nimessä riuhtomaan liikoja esteillä. Miten tässä tavoitteessa onnistuin, ratkeaa hetken päästä.


Yritän kirjoittaessa muistella, minkälaisia esteitä kisassa oli ja miten ne onnistuivat.

Startti. Jenkkifutaajat. Hirveä ryysis. Jaloissani makaa useampia tyyppejä ja saan pari taka-askelta pakottavan tällin, kun en pidä päätä ylhäällä, mutta ei sen kummempia vaurioita. Sen jälkeen jolkuttelua töölönlahden kapeikkokohdasta yli. Selvä, nyt ei tarvitse enää väistellä vesilätäkköjä. Sama ilmiö kuin polkujuoksukisoissa. Aluksi kiertelee kosteikkoja ja ensimmäisen kunnollisen mulauksen jälkeen painaa suoraviivaisesti purojen tai hetteikköjen yli.


Voi olla, että ennen vesileikkejä oli ryömiminen ensimmäisten piikkilankojen alitse. Sen jälkeen puupölkky olalle ja samalla habituksella, kuin Arnoldilla Kommando-elokuvassa pieni kunniakierros.
Mahtava keli syyskuussa! Todellakin pärjäsi hyvin lyhyillä trikooshortseilla. Seuraavaksi köysikiipeilyyn. Ensimmäinen yritys paljasti, että fillarihanskavalinta ei osunut maalin, eikä ihan lähellekään sitä. Paljaalla kädellä vaan kiinni liukkaaseen köyteen ja homma alkoi rullaamaan hyvin. Jes. Sitten farmarikävely. Nappasin pari jerry-kannua käsiin, jotta Irene ja Ansu pystyvät vaihtelemaan yhtä kanisteria ja tasaamaan sykettä. Rata oli himppasen pidempi ja yliarvioin pahasti puristusvoimani. Sain toki rontattua kannut radan ympäri, mutta samalla tein itselleni karhunpalveluksen jatkossaoleville puristusvoimaa vaativille esteille.

Tästä sain esimakua ensimmäinen sakkokierrokseni merkeissä isoissa pyörissä. Ote ei vaan pitänyt liukkaalla metallilla, kun en jaksanut puristaa. Däng.
Voi jälleen olla, että tätä estettä ennen oli Ansulle kohtalokas seinän ylitys: Huolimaton alastulo ja polvi taittui sen verran, että hänellä alkoi tuskien taival.
Mulle hyvin helppo este jonka nimi oli ninjahypyt, jossa hypätään kaltevassa asennossa olevien tasojen päälle oli hänelle liikaa, joten arvasin, että melkein varmasti Ansun kisa jää kesken. Urheilu on.

Ennen keskeyttämistä hän pystyi suorittamaan verkkokiipeilyn. Sitten mä otin toisen pummin ilmassa killuvien vanerilevyjen kanssa. En saanut hypättyä toiselle levylle kunnolla, vaan levy kallisui ja 5x sakkorinki. Däng. Sen jälkeen ramppasimme ylös alas kalliopolkuja. Laskut vaikuttivat jo tosi tuskalliselta. Noin viiden kilometrin paikkeilla reitti tekee sellaisen koukun, että pystyimme heittämään ylävitosia vastaantulevien kilpailijoiden kanssa. Jes. Sen jälkeen seurasi vinot kiipeilyseinät, jotka menivät heittämällä yli. Tässä, kuuden kilsan kohdalla Ansu sai polveensa jääpussin ja vapauttavan Ambulanssikyydin maalialueelle. Tottakai harmitti, mutta kuten todettua: urheilu on.



Sen jälkeen hölököteltiin Irenen kanssa piiitkää suoraa takaisin rautatien vieressä Töölönlahdelle. Kohokohtana ilman muuta kahden kollega-ladyn (Mia ja Leena)  kanssa heitetyt läpät ja yläfemmat. Tämän jutun kuvituksessa on käytetty Mia Pätilän ansiokasta aineistoa. Kiitos! Näillä huudeilla tetsattiin taas piikkilankaesten ali ja heitettiin nasut olalle.


Sen jälkeen ehkä kisan hauskin este: Kiipeäminen telineelle ja sen jälkeen kaltevaa pintaa peffamäkeä Töölönlahteen. Molskis. 


Tämän jälkeen intistä tuttua ajoneuvon alta ryömimistä, ja ajoneuvoon nouse, sekä ajoneuvosta nouse! Sitten veteen parin muovituubin alta sukellus ja sitten kaltevalle seinälle. En ole ihan varma, miten sain tämänkin sössittyä. Yritin urpona lähteä liian alhaalta liikkelle ja ihan viime reiällä kolmannen kerran kiertämään sakkorinkejä. Noh. Loppu alkoi häämöttämään hetken päästä, mutta näköjään viimeiselle kilometrille on sijoitettu puristusvoimaa vaativia esteitä. Vetäisin ensin vihkoon lyhyet köydet ja heti perään monkey barin. Ote ei vaan pitänyt. Sen jälkeen hoidimme Irenen kanssa ruukaisen taakankiskomisrastin ja sen jälkeen atlas-kivien ryssiminen. Ei otetta. Sitten kisan kiinnostavin este: Kalteva seinä. Ensimmäinen (p)onneton yritys ja seinään tutustuminen. Toisella kerralla ihan kelvollisesti ihan viimeistä kymmentä senttiä lukuunottamatta. Juostaanpa sitten välillä sakkoja ja sen jälkeen lämmenneen kylmävesialtaan hoitelu.


 

Harmi, että Irenellä on sen verran paha korkean paikan kammo, että viimeinen konttien yli kiipeäminen ei häneltä luonannut. Kun hän pystyi aivan vähän antamaan tukea jalalle, niin pääsin ekan kontin päälle. Sitten palloilin hetken yksin ja totesin tekemättömäksi paikaksi kiivetä seuraavat kaksi ja taas sakkoa. Seuraavalla kerralla täytyy tuossa tehdä yhteistyötä muiden kisailijoiden kanssa tai mennä kasvatuslaitokseen. Tällaiselle pätkälle voi olla muuten tekemätön paikka.

Sitten Irenen kanssa maaliin niin, että mun kello pysähtyi aikaan sekunnilleen tasan 2,5 tuntia.
Mitä kisasta jäi käteen? Mulla suurin pettymys oli puristusvoimien loppuminen. Ehkä parhaan terän oli taittanut flunssa, mutta tälle tartee tehrä jotain. Muuten kisa meni juuri niinkuin alunperin olin ajatellut. Liikoja repimättä maaliin ja kivaa läpänheittoa porukoiden kansa. Ensi vuodelle tehty jo vähän uhoa joukkueen kesken. Uhosin nipistää ajasta tunnin pois (tai puoli, jos on joku pitkä polkukisa lähellä tätä), toivottavaa on myös se, ettei tarvitse rampata sakkorinkejä ihan näin älyttömän paljoa. Tulipas tästä kesän melkein lyhimmästä lappu- tai oikeamin numeropantajuoksusta pitkä jaarittelu. Hauskaa vaihtelua ja paljon jäi kotitöitä, mutta näköjään myös kivaa!

Suuri merkitys on onnistuneessa tekemisessä on todellakin sillä, kenen kanssa on liikkeellä. Nyt oli paljon enemmän tai vähemmän tuttuja kollegoita, jotka varmistuivat loistotyypeiksi. Seuraavaan kertaan siis.


Fotot: Mia Pätilä

Comments

Popular posts from this blog

Transgrancanaria Classic (126 km, noin 6500 D+) Never again, yeah right

Meidän jengi Gran Canarian katolla Pilvien seasta löytyvät kuninkaanportaat Täydellinen auringonlasku Raapustelin kovan treeniohjelman päälle kaikenlaista joutavaa. Ihan oikea treenejä heikentävä juttu mulle tuntuu olevan kylmä ja pöpperöinen maaston pinta kotisuomessa. Lopputuloksena lantion seudulla inhottava kipu toimii kuin vilkku päällä. Vuorottelee vasemman ja oikean kankun kanssa. Pohjalle on kertynyt muutama ihan ookoo treeni, muttei lähestulkoon sellaista määrää jota ajattelin. Näinpä skaalaan tavoitteita alaspäin. Rima pysyy paikallaan kun riman alittaa, totesi Juice aikoinaan. Mä tavoittelen maaliin ja jos pystyn hölkkäämään rennosti kuninkaanportaat alas, niin papukaijamerkki heijastettakoon taivaalle! Jotain kämmiä täytyy aina tehdä valmisteluissa. Tällä kertaa en tajunnut ottaa passia mukaan numerolapun hakureissulle. Kuin ihmeen kaupalla löysin kuvan ajokortistani pilvestä ja toimihenkilö luovutti kisakamat ilman ylimääräistä ketunlenkkiä hotellilla. Bueno! Kivaa sen sij

polkujuoksuleiri Ehrwald Garmisch Füssen (30.8 - 6.9)

Matkakertomus reilun sadan kilometrin vuorijuoksuleiriltä Ehrwald on tosi nätti pikkukylä vuorien sylissä Itävallassa. Meidän reissun taika tapahtuu vehreiden niittyjen sijaan vuorilla. Saksan korkein vuori, Zugspitze odottaa valloittamistaan pari kilometriä korkeammalla laaksosta. Meidän nelikko Tomi, Santtu, Max ja mä yövymme hienossa hotellissa, Pure. Siistit vuoteet ja hiljainen atmosfääri ei siivitä meitä hyvään yöuneen. Vuorikuume on vähän sellainen vaiva.  Ensimmäinen päivä  Tämä ei kuitenkaan menoa estä, vaan tukevan aamupalan jälkeen seikkailu alkaa helpolla laskettelurinteen huoltotien sauvomisella kohti korkeuksia. Yllättävän varhaisessa vaiheessa juttujen taso muuttuu ala-arvoiseksi, jossa ei sinänsä ole uutta pilvettömältä taivaalta paahtavan auringon alla.  Tähän kohtaan mainitsen, että meillä kävi todella hyvä tuuri kelien suhteen. Aurinkoista ja ajoittain hikeätiristävän kuumaa! Aurinkorasvaa ei kannata unohtaa tai saa punahehkuisen niskan. Nimimerkki kokemu

Chianti ultra trail 21.3. - 24.3 (104km, 4km D+)

Max sai ikuistettua ihan nätin aamunkoin Matkakertomus eli pojat lähtee Raddalle. Tämä ei ole kirotusvire, vaan pelipaikka sijaitsee Toscanan viinilaaksossa Radda-nimisessä kylässä. Helsinki-Vantaalla tekemiseen luo tunnelmaa Espresso Housen kausituote Tea Latte Honeycomb normaalikokoisena. Aikamoinen ämpäri parfymoitua juomaa voi olla se juttu, muttei mun juttu. Mutta hei. Mehän emme märise, vaan lähestymme asioita positiivisen kautta, kauniin räntäsateisen kelin innoittamana. Juoman huumaava tuoksu houkuttelee mieleen kesän ja kärpäset. Annetaan siis ajan kulua, ja katsotaan löytyykö tarinasta viittauksia näihin ajatuksiin tuonnempana.  Kuuntelen koneessa Emmi Itärannan kirjaa Kuupäivän kirjeet. Sol. Jos kuuntelet tämän mielestäni kiinnostavan kirjan, ymmärrät viittauksen tai ehkä et. Voihan olla, että pidät tätä tekotaiteellisena paskana ja murahdat LOL. Matkalukemiseksi valikoitui kirjastosta Aleksi Huplin Älyä lääkkeistä ja päihteistä? Tajusteiden hyötykäyttö. Katsotaanpa sisäl